Conecteaza-te cu noi
palaz

Politica

(VIDEO) Omul care a făcut cele mai multe lucruri pentru turismul românesc. De ce candidează Mircea Dobre

Published

on

A fost ministru al Turismului. Și încă unul cu realizări deosebite: a introdus voucherele de vacanță, a inițiat Legea impozitului specific, a inițiat masterplanul de investiții în turism, pe baza căruia se modernizează și se extinde acum Delfinariul din Constanța; a inițiat proiectul unei legi unitare a turismului. Mircea Dobre candidează acum pentru un nou mandat de deputat în Parlamentul României.

„Candidez din partea partidului PRO România pentru un nou mandat în Camera Deputaților. Am reușit și finalizat, cu colegii de atunci, Legea nr. 78/2014. Este o lege la care am lucrat îndeaproape cu colegul meu Mihai Sturzu și privește voluntariatul, în așa fel încât acesta să reprezinte vechime în muncă. Tot în primul mandat am reușit și finalizat după doi ani de lupte în Parlamentul României Legea impozitului specific, care îi ajută pe toți cei din turism, dar și statul pentru că cei care sunt operatori economici în turism știu foarte clar cât au de plătit pe an, iar statul știe foarte clar cât are de încasat. Astfel, s-a terminat cu abuzurile anumitor instituții… Au fost cazuri în care se cântăreau scoicile congelate, iar după aceea apăreau diferențe la cântar. Acum lucrurile s-au schimbat și nu mai există acel impozit pe profit, ci există impozit specific pentru cei care au cifra de afaceri de peste un milion de euro sau impozit pe microîntreprinderi, cei care cifra de afaceri până la un milion de euro și plătesc între 1 sau 3%. Această lege am scris-o de la zero. Sunt inițiatorul acestei legi. Bineînțeles, nu am făcut-o de unul singur. Am lucrat cu tot ce înseamnă patronate, federații patronale din turism și asociații de profil. Totodată, pot să subliniez faptul că Normele Metodologice le-am scris în perioada când eram ministrul Turismului și sunt primele norme metodologice din România, cu exemple clare în interiorul acestora, aprobate, bineînțeles, prin hotărâre de Guvern, unde toată lumea înțelege exact cum se aplică legea.“, a spus Mircea Dobre.

Codul Turismului și vocuherele de vacanță

Începutul celui de-al doilea mandat de deputat a fost unul și mai provocator pentru Mircea Dobre. Zorii anului 2017 îl găseau pe parlamentarul constănțean în funcția de ministru al Turismului, o instituție ce a trebuit construită de la zero, pentru că ea dispăruse încă din 2003. Provocările au fost numeroase pentru ministrul Mircea Dobre.

„Am început al doilea mandat la începutul anului 2017, în 5 ianuarie, din postura de ministru al Turismului. A fost un pas important pentru mine, pentru că deveneam ministru, dar un lucru foarte complicat și complex pentru că trebuia să dau naștere unei noii instituții, Ministerul Turismului, minister care dispăruse de la finalul anului 2003. Acolo am descoperit – și am văzut și înainte să devin ministru, știam că există 75 de acte normative, care se ocupă de reglementarea activității de turism în România. Toate acestea trebuiau centralizate, reglementate și resistematizate. La finalul anului 2017, mai exact în luna decembrie, am pus pe masă proiectul de lege a Turismului, a fost aprobată în ședința de guvern și apoi trimis în Parlamentul României.“, a afirmat acesta.

El, spune că, momentan, cei din PNL nu vor să treacă acest proiect de lege. Și nu înțelege de ce, nimeni nu vine cu nicio explicație.

Advertisement
usr

„Operatorii din turism sunt foarte supărați pentru că respectivul proiect nu se transformă în lege. Proiectul legii Turismului este un proiect foarte important și pentru toți operatorii din Constanța. Adică, m-am gândit la constănțeni, pentru că, să fim serioși, mă interesează de ai mei în primul rând.“, a afirmat Dobre.

Un alt lucru important pentru economie, și pentru turism în particular, a fost introducerea voucherelor de vacanță. Pentru mulți dintre români, aceste tichete au fost precum o gură de oxigen, în condițiile în care mulți dintre români nu își permit să se ducă nici măcar într-un concediu pe an. Mircea Dobre spune că ideea acordării acestor vouchere de vacanță era cuprinsă în legislația națională, încă din anul 2009, însă măsura nu se aplica.

„Am reușit după 8 ani de zile, în 2017, mai exact în 30 iunie 2017, să fac o ordonanță de urgență în așa fel încât am resistematizat vechea Ordonanță 8 din 2009. Ca să putem acorda aceste vochere de vacanță pentru tot ce înseamnă angajați în sistemul public. S-a demonstrat că în cei trei ani de zile că lucrurile au funcționat, mai ales dacă luăm în calcul particularitatea anului 2020 în care suntem afectați de criză. Aceste vouchere au fost salvarea litoralului Mării Negre și sezonului estival din acest an.“, a spus Dobre.

În viziunea lui Dobre, voucherele de vacanță nu ar trebui să fie acordate doar bugetarilor, ci tuturor angajaților. De aceea, el a depus în Parlament un proiect de lege prin care nu numai că se propune prelungirea acordării acestor tichete, ci chiar mării valorii voucherelor de vacanță de la 1.450 de lei la 2.230 de lei. Inițiatorul proiectului – coordonatorul PRO România pentru zona Constanța, deputatul Mircea Titus Dobre – a propus ca aceste tichete să fie acordate și mediului privat, astfel încât contravaloarea acestor vouchere să se deducă din impozitul pe profit, impozitul pe cifra de afaceri în cazul microîntreprinderilor, respectiv impozitul specific. Statul poate face acest efort, pentru români și pentru companiile din România, astfel încât să susțină industria ospitalității și, implicit, economia României, având în vedere faptul că banii se întorc în consumul intern așa cum arăta Mircea Dobre.

Masterplanul de investiții în turism și extinderea Delfinariului

Parlamentarul a afirmat că, în particular pentru Constanța, din postura de ministru al Turismului, a mai inițiat Hotărârea de Guvern nr. 558/2017, materplanul de investiții în turism.

„Delfinariu Constanța se modernizează la ora actuală datorită acestui masterplan. Este o hotărâre de Guvern pe care personal am inițiat-o în calitatea de ministru“, a punctat liderul PRO România, filiala Constanța.

Materplanul de investiții în turism cuprinde și alte proiecte importante pentru Constanța, cu sursă de finanțare de la bugetul de stat. Ne referim aici la patru porturi la Dunăre și la două porturi turistice la Marea Neagră, unul în zona Pescărie din Constanța, iar altul în nordul stațiunii Mamaia. Din păcate, autoritățile locale nu au accesat și aceste proiecte, iar finanțare expiră la finele acestui an. 

Advertisement
usr

De ce candidează?

Întrebat de ce candidează pentru al treilea mandat de deputat, Dobre a spus că vrea să finalizeze, să se voteze și să închidă proiectul Legii Turismului. De asemenea, parlamentarul constănțean a reiterat că își dorește ca voucherele de vacanță să fie acordate tuturor cetățenilor României, și nu doar celor care lucrează în sistemul public , iar companiile să fie ajutate să scadă contravaloarea voucherelor de vacanță din total impozit pe care îl au datorat.

Sursa foto: Marian Ilie/MEDIAFAX FOTO

Executat de Asociația Puterea Civică – portal: ordinea.ro

Advertisement
usr

Comandat de Partidul PRO România – Filiala Constanța

CUI mandatar financiar coordonator: 11200008

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions