Politica
(VIDEO) Paleologu la Constanța, critici devastatoare la Iohannis, Dăncilă și Barna
Published
5 ani agoon
By
Tatian IorgaDiplomat și fost ministru al Culturii, candidatul PMP, Theodor Paleologu, a susținut o conferință de presă la Constanța în care a prezentat viziunea sa asupra modului în care trebuie condusă România. Totodată, el a făcut o radiografie asupra societății românești. Printre altele, Paleologu a puncat că România are nevoie de o nouă Constituție, nu cea actuală, care este copiată cu greșeli după cea franceză. Candidatul PMP a afirmat că este nevoie ca președintele să aibă puterea de a demite premierul și de a organiza alegeri anticipate, pentru a scoate țara din criză, cum este cea actuală. Paleologu a spus că o mare parte din vina pentru tot ceea ce se întâmplă acum în România o are și actualul șef de stat, Klaus Ioahnnis, care nu s-a gândit în acești cinci ani decât la un singur lucru: realegerea sa. Candidatul PMP nu i-a uitat și pe cei de la PSD, partid care ar trebui desființat, în opinia sa.
Iohannis – Zeul Olimpianu
Pentru că era la malul mării și aici ar urma să ajungă alți doi candidați la Președinție, Mircea Diaconu și Klaus Iohannis, candidatul PMP le-a lansat celor doi o invitație la o dezbatere publică.
„Din câte știu, în acest week-end, vor fi în Constanța Mircea Diaconu și Klaus Iohannis. Prin intermediul presei le lansez celor doi o invitație la dezbatere. Ar fi extraordinar ca în orașul de la malul mării să aibă loc prima dezbatere legată de alegerile prezidențiale. Convingerea mea este că dezbaterea este esența democrației și că cine o refuză întoarce spatele democrației. Publicul are nevoie să fie informat, electoratul trebuie să vadă confruntări între candidați, să evalueze diferențele de viziune de program și să facă o alegere în cunoștință de cauză. Nu este acceptabil ca cei care candidează să se derobeze de la ceea ce spuneam anterior că este esența democrației. Trebuie întrebați cei doi dacă vor dezbatere, iar dacă nu, de ce nu vor. De ce președintele în funcție nu vrea să dezbată cu ceilalți. Mi se pare că se situează (Iohannis, n.r.) precum Jupiter în Olimp, Zeus Olimpianu, că nu discută cu nimeni, ci doar cu cei care îi sunt fideli. Dezbaterea pentru Președinție trebuie să conțină teme foarte clare. Te uiți în Constituție peste pasajele privind atribuțiile președintelui și vedem foarte clar unde trebuie să se situeze dezbatere, pentru că atribuțiile în materie de politică externă și de securitate sunt extrem de importante. Avem nevoie de dezbatere pe politică externă. Care este viziunea noastră privind criza prin care trece Uniunea Europeană? Care este viziunea privind Ambasada din Israel? Care este viziunea noastră despre colaborarea militară în interiorul UE? Cum vedem problema apărării? Sunt doar câteva din temele extrem de importante, care poate că nu pasionează pe toată lumea. Din păcate, lumea votează pe alte considerent, dar e important ca președintele să explice politica externă cetățenilor. Președintele are rol de mediere, iar printre altele el trebuie să explice și care este politica externă a României. E foarte important ca președintele să traducă cetățenilor politica externă. Dar sunt și alte teme importante, cum ar fi sănătatea, educația și infrastructura, care ne dor pe toți“, a spus Paleologu.
Dăncilă, Elena Ceaușescu Rediviva
Candidatul PMP a atacat-o pe premierul Viorica Dăncilă, spunând că își plimbă „ciotul de Guvern“ prin toată țara pe banii statului.
„Până la Constanța am venit foarte bine și am făcut doar două ore și un pic, însă în alte deplasări a fost groaznic. Pentru Brașov ne-a trecut os prin os, pentru că am făcut apoape cinci ore. Din păcate nu am mijloacele Guvernului pentru a închiria un elicopter. Noi umblăm cu mașina ca „Sancho Panza„ și „Don Quijote“. Noi nu avem mijloacele colosale ale Guvernului și Președinției. De-altminteri, aici este o inegalitate între candidați. Cel mai grav este că doamna Viorica Dăncilă utilizează aceaste mijloace, dar merge și cu Guvernul după ea. Am fost săptămâna trecută la Țebea, unde era tot Guvernul. Ocupase tot terenul și se instalase în ușa bisericii tot Guvernul, cât a mai rămas, un ciot. E, acel ciot de Guvern umblă peste tot, cu Fifor, cu Teodorovici, cu Breaz și cine a mai rămas în Guvern. La Țebea se băgaseră în față, în stil ceaușist; doamna Dăncilă ținea un copil îmbrăcat în costum național. Săracul de el, o să-l marcheze toată viața această învecinare cu această „Lady Macbeth“ (un personaj fictiv în drama scrisă de William Shakespeare, numită Macbeth, n.r.) sau cu Elena Ceaușescu Rediviva“, a subliniat Paleologul.
Modelul de dezvoltare danez, o soluție pentru România
Candidatul PMP a abordat în conferința de presă și viziunea sa asupra modului în care se poate dezvolta țara. El a dat ca exemplu Danemarca, unde politicile publice au fost respectate de toate partidele.
„Avem nevoie de dezbateri pe teme importante. Eu insist foarte mult pe educație și am trecut pe panourile electorale: respect, educație, performanță, iar educație este scris la mijloc cu litere roșii foarte vizibile, pentru că am lucruri de spus pe tema educației. Toată lumea vorbește de educație, dar se vorbește aiurea și fără rost, concentrându-se pe teme secundare, nu pe ceea ce este important. Respectul se referă la respectul pe care trebuie să-l aibă România pe plan internațional, mai ales că prestigiul țării este foarte jos, iar el trebuie restaurat. Cred că numai un diplomat delicat poate face acest lucru. Pe de altă parte, respect mai înseamnă ca statul român să fie respectabil, iar un stat respectabil este cel care respectă cetățenii. Nu este cazul în acest moment. Statul român nu își respectă cetățenii, este abuziv, nu e previzibil, schimbă regulile de la o săptămâna la alta. Am 46 de ani și doar 11 ani am lucrat ca bugetar, plătit de statul român, din postura de ambasador, deputat și ca ministru. În rest, nu am primit bani de la statul român. Eu sunt antreprenor pe bune, în domeniul educației, și nu am contracte cu statul, sunt total independent. Statul român nu mai trebuie să pună bețe în roate celor care contribuie la bugetul de stat. Avem nevoie de continuitate și nu putem performa dacă schimbăm mereu regulile. Pentru asta avem nevoie de consens. De aceea eu mă inspir după modelul danez. O să se spună că e o țară mică, nordică și că ce ne interesează pe noi. Ei bine, ne interesează, mai ales că este un model care este urmat și de altă țări. Mă refer la faptul că atunci când eram ambasador acolo, premierul Rasmussen finaliza un proces de definire a unui program de reforme pentru următorii 20 de ani. Ce mă interesează este metoda aplicată de Rasmussen, tipică pentru o societate sănătoasă și rațională din punct de vedere politic. A numit o comisie largă de specialiști, atât danezi, cât și internaționali, care au formulat o serie de propuneri pentru reformarea statului și pe care le-a supus dezbaterii publicii, chemând toate părțile pentru a se pune la punct asupra reformelor necesare pentru următorii 20 de ani. Interesant este că s-au ținut de aceste reforme, chiar dacă s-au schimbat mai multe majorități și guverne. Chiar dacă suntem în România, asta nu însemnă că doi cu doi nu fac patru. Oriunde în lume doi cu doi fac patru. Dacă vrei dezvoltare, ai nevoie de consens și dialog“, a declarat politicianul.
PSD ar trebui desființat?
Iritat de faptul că PSD a adus țara într-o criză profundă, Theodor Paleologu a avansat ideea că PSD ar putea fi chiar desființat.
„Comportamentul PSD din ultimii ani ridică problema dacă nu cumva acest partid ar putea fi desființat, pentru că în legea partidelor politice sunt prevăzute foarte clar situațiile în care un partid poate fi desființat. E vorba de un cartonaș galben și sperăm că nu e vorba de unul roșu pentru un partid care este atât de abuziv. Președintele fiind mediator, are ca sarcină de negocieze majorități și să negocieze o coaliție largă, pentru că altfel nu va putea să abordeze problemele cele mai importante ale societății românești. Dacă nu ai un consens pe problemele astea fundamentale, un consens transpartinic, înseamnă că nu poți să faci mare lucru și după aceea te ascunzi cum face Iohannis în spatele argumentului că nu ai atribuții. Și, atunci, te speli pe mâni precum Pilat și spui că dacă nu ai atribuții te duci la schi. Ori asta nu asta este abordarea mea. Un președinte trebuie să lase ceva în urmă după cinci ani. Dacă președintele nu pune degetul pe rană, e inutil. Doar un președinte care spune lucrurilor pe nume își face cu adevărat treaba. Un președinte trebuie să trateze lucrurile cu duhul blândeții, dar să fie și ferm în același timp. Să arate cartonașul galben și chiar pe cel roșu atunci când e cazul“, a spus Paleologu.
„Ioahnnis și-o dorește pe Dăncilă în turul doi“
Paleologu a punctat în conferință de presă că nu vrea al doilea mandat.
„Spre exemplu, Klaus Iohannis din primul moment la Cotroceni nu s-a gândit decât la un singur lucru: realegerea în 2019. De aceea a făcut compromisuri peste compromisuri. De aceea a numit-o pe Viorica Dăncilă prim-ministru. Eu nu aș fi făcut lucrul acesta în ruptul capului, pentru că, în primul rând, este inacceptabil pentru o țară ca România să aibă un asemenea prim-ministru. Această agățare de putere a doamnei Dăncilă este o catastrofă pentru PSD. Ea ar fi trebuit să facă ceea ce a făcut fostul premier al Greiciei, Alexis Tsipras, care după pierderea alegerilor europarlamentare a organizat alegeri anticipate și și-a salvat partidul. Faptul că Dăncilă atruncă țara în aer, doar pentru a rămâne la putere, va duce la prăbușirea PSD. Foarte bine, mă bucură lucrul ăsta, să se ducă de râpă ca partid, dar problema e că antrenează întreaga țară în degringolada lor. Este evident că președintele Ioahnnis și-o dorește pe Viorica Dăncilă în turul doi“, a spus Paleologu.
Despre reforma Constituției: președintele trebuie să demită premierul
Candidatul PMP a vorbit și despre faptul că României îi trebuie o reformă constituțională. Theodor Paleologu spune că, în principal, trebuie dat puterea președintelui de a schimba premierul și de a organiza alegeri anticipate.
„Ne dăm seama cât de disfuncțională e Constituția actuală. Criza politică actuală este rezultatul acestei disfuncționalități. Avem o problemă de coerență politică. Dacă ne apucăm de o reformă constituțională trebuie să ne apucăm nu doar pe ici, pe colo, vorba lui Caragiale, ci de o abordare a întregii Constituții, pentru a o face coerentă. Vă dau câteva exemple. Faptul că președintele numește primul ministru și după aceea nu se mai poate descotorosi de el. Este o aberație. Iorgovan și cei care au făcut Constituția au copiat Constituția franceză a lui Charles de Gaulle (fost președinte al Franței) și au copiat-o cu greșeli. Alt exemplu de disfuncționalitate este această imposibilitate practică de a avea alegeri anticipate, care sunt un instrument important de a salva democrația, pentru că sunt situații, cum este momentul de față, de a avea un hău între Parlament/Guvern și popor. O altă temă care trebuie abordată în Constituție este rolul Curții Constituționale, care în ultima vreme este într-o gravă derivă. În afara subiectului de a modifica Constituția, este reducerea numărului de parlamentari potrivit Referendului din 2009. Este o bătaie de joc că de zece ani că nu s-a discutat reducerea numărului de parlamenteri. Și mare parte dintre ei sunt inutili. Pe de altă parte, sunt instituții care trebuie desființate, pentru că nu fac decât să căpușeze banul public“, a subliniat Paleologu.
Candidatul PMP a mai spus că între actualul președinte, Klaus Iohannis, și candidatul USR-PLUS, Dan Barna, nu este nicio deosebire. În plus, Paleologu a spus că Barna nu știe dacă e pe dreapta sau pe stânga politicii.