Conecteaza-te cu noi
palaz

Administratie

(video) Până și Buzăul a ajuns un model de invidiat pentru Constanța!

Published

on

A rămas puțin peste un an și se încheie primul mandat al lui Decebal Făgădău la Primăria Constanța. Întrebarea firească pe care ne-o punem cu toții este „Ce a rămas în urma lui?“. În mod logic, Ne-am fi așteptat, până acum, ca investițiile promise să se fi concretizat. Din păcate, nici proiectele începute cu ani în urmă nu au fost terminate. De exemplu, unul dintre cele mai importante proiecte programate pentru acest an este cel legat de reabilitarea și modernizarea Podului de la Butelii. Lucrările trebuiau realizate într-un an, exclusiv din fonduri locale, costurile estimate fiind de 1,2 milioane de euro. Evident, reparațiile la pod nu au fost finalizate nici până acum. În schimb, costurile au fost majorate. În plus, zona a devenit un coșmar pentru șoferi. Lucrarea este coordonată de Mobitom SA, o cunoscută firmă de casă a administrației PSD, în asociere cu alte societăți de construcții.

Sala Polivalentă, un vis… pe hârtie

Un alt proiect important promis de ani buni este cel privind construirea Sălii Polivalente de 5.000 de locuri din zona Badea Cârțan. Singurul progres din ultimii ani a fost semnarea contractului între Compania Națională de Investiții și firma care urmează să se ocupe de construcție.

„Vom duce performanța la un alt nivel cu o sală modernă, o sală demnă de sportivii noștri, de rezultatele obținute de aceștia și, mai ales, de municipiul nostru. Sala de sport va avea terenuri de baschet, de volei și de handbal, pe trei niveluri, cu un total de 18.500 de mp, cinci mii de locuri, magazine sportive, dotări moderne, peste 700 de locuri de parcare și multe spații verzi. Lucrările vor fi gata în maximum trei ani de zile”, a anunțat Făgădău pe pagina sa de Facebook”, a spus Făgădău în luna decembrie a anului trecut, ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat. Și nici nu credem că se va întâmpla ceva, în condițiile în care cei de la Compania Națională de Investiții au alte priorități investiționale, cum ar fi construirea a trei stadioane de fotbal pentru turneul final al Campionatului European de Fotbal, la care sunt mari întârzieri privind termenul de execuție. În aceste condiții, credeți că ridicarea unei săli polivalente la Constanța reprezintă o prioritate?

„Black Sea Bike“, un mare eșec

Advertisement
usr

Un alt eșec al administrației locale este proiectul „Black Sea Bike“. Am spune chiar că este nerealizarea cea mai vizibilă a primarului Decebal Făgădău, dat fiind faptul că el a recunoscut în repetate rânduri că s-a ocupat personal de proiect. Este vorba despre acel sistem de bike-sharing, prin care constănțenii pot împrumuta biciclete de la stații automatizate. Până acum, au fost montate doar stațiile pentru acostarea bicicletelor, însă nu și sistemele automate care ar permite ca acestea să devină operaționale. De biciclete, nici vorbă. Ba chiar, la un moment dat, stațiile inutilizabile au fost vandalizate.  Culmea, pe site-ul Primăriei Constanța, proiectul apare ca fiind finalizat (?!?!?), cu toate că abia de curând a fost lansată o licitație pentru „Achiziția Serviciului De Acces Internet 100 Mbps în 24 locații în cadrul proiectului Black Sea Bike – Diversification Of The Tourism Services In Constanta – Balchick Cross Border By Bike -BSB”.

Parcul arheologic

Pe lista proiectelor făgăduite și care au fost la numai un pas de a eșua nu putem să nu includem și Parcul Arheologic. Acesta este unul dintre exemplele cele mai grăitoare de tărăgănare specific tomitană. Proiectul a fost lansat în anul 2015, pe fonduri europene. Însă licitația nu s-a finalizat la timp, datorită unei cascade de contestații. Din acest motiv, fondurile europene au fost pierdute. În cele din urmă, lucrarea a fost realizată pe bani de la bugetul local, de un consorțiu format din Mobitom SA și Pomacost SA, ambele cunoscute drept firme de casă ale administrației PSD. Câteva excese ale proiectului au fost intens comentate în presă. Ne referim aici la WC-urile extrem de scumpe, de 50.000 de euro bucata, ridicate în parcul arheologic. Un alt aspect a fost trecut sub tăcere, respectiv ce s-a întâmplat cu ”dotările” arheologice din parcul vechi. Interesant este că toată distracția cu Parcul Arheologic a costat 13.280.352,94 de lei, adică  2.867.397 de euro, la cursul de schimb din ziua recepției finale a lucrării, respectiv 27 iulie 2018.

Constanța nu rezistă nici măcar la o comparație cu Buzăul

Indiferent care au fost motivele pentru care actuala conducere a administrației locale din Constanța a rămas mult în urmă la diverse capitole, Făgădău și compania nu au nicio scuză, în condițiile în care social democrații administrează unul dintre cele mai importante orașe ale țării, care dispune de resurse financiare foarte mari. Comparativ cu alte localități care au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă în ultimii ani, putem spune că administrația condusă de Decebal Făgădău este repetentă. Și nu ne referim aici la orașe din vestul țării, precum Cluj, Arad, Oradea, Timișoara sau Alba Iulia. Ci la orașe mult mai mici în comparație cu municipiul Constanța și care au posibilități financiare infinit mai reduse.

Advertisement
usr

Unul dintre orașele mici care au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă este Buzăul, un municipiu reședință de județ, dar mult mai mic și condus tot de un PSD-ist. Cum s-a dezvoltat Buzăul aflăm dintr-un clip de prezentare afișat chiar pe site-ul primăriei acestui oraș.

Din clipul de prezentare al Buzăului am putut afla că, în numai doi ani, orașul a cunoscut o dezvoltare spectaculoasă. În 2016, Buzăul avea o datorie financiară de 12 milioane de euro. În prezent, nu numai că aceasta a fost redusă la zero, dar municipiul are în visterie peste 10 milioane de euro. La capitolul investiții, este de amintit faptul că Buzăul a reușit să aplice un sistem de colectare selectivă a deșeurilor, fiind instalate 14 platforme îngropate de gunoi, iar alte 13 sunt în curs de finalizare. O investiție cu adevărat remarcabilă, care ar fi necesară și la Constanța. Trebuie să menționăm că operatorul local de salubrizare Polaris M Holding a montat platforme îngropate de același tip la Mangalia, unde a existat o inițiativă a Primăriei în acest sens. În schimb, la Constanța societatea se confruntă cu un blocaj, în condițiile în care tariful de operare nu a fost actualizat din 2008, fapt ce a generat mai multe litigii la instanțele de judecată. Tot în Buzău, administrația locală a amenajat 17 parcări noi cu 1.200 de locuri și a reabilitat 14 locuri de joacă, iar alte 15 sunt în curs de amenajare. Mai contează să spunem că, în numai doi ani, în Buzău s-au plantat aproximativ un milion de flori și că în administrația publică locală a fost implementat sistemul Kaizen (o filosofie japoneză care se concentrează pe îmbunătățirea continuă în toate aspectele vieții, potrivit wikipedia) prin care solicitările cetățenilor se rezolvă într-un timp mai scurt cu până la 90%?

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions