Conecteaza-te cu noi

Actual

(Video): Planetariul Constanța devine scena unui proiect teatral spectaculos

Published

on

În cursul zilei de ieri, cu începere de la ora 16.00, în sala Observatorului astronomic de la Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța a avut loc conferința de presă organizată de Georgiana Rusu, manager proiecte, Sebi Pătrunjei, coordonator activități și de regizorul Iulian Enache de la Teatru de Stat Constanța.

Cu prilejul acestui eveniment, s-au abordat trei proiecte culturale finanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) pe care Asociația Culturală Georgiana Rusu și Rusu I. Georgiana PFA le au în derulare în această perioadă, și anume:

1. Star crush – Teatru în Planetariu; Aria tematică „Artele spectacolului – Teatru”; buget total 89.000 lei (80.000 finanțare AFCN, 9.000 lei contribuție proprie); partener: Complexul Muzeal de Științe ale Naturii Constanța. Proiectul presupune:

a) producția unui spectacol de teatru, pe baza scenariului dramaturgului clujean Cristiana Bojte Keresztes (31 ani).

Spectacolul se va numi ”Star crush” și va cuprinde elemente adaptate și combinate din piesele de teatru ”Steaua fără nume” și ”Visul unei nopți de vară”, din poezia ”Luceafărul”, din filmul ”Star Wars” și din jocul video ”Starcraft”. Întregul fir epic este special conceput pentru desfășurarea spectacolului în Planetariul Constanța, folosind în sprijinul jocului actorilor elemente sonore și muzicale de mare impact (sala Planetariului asigură o acustică impecabilă) precum și spectaculoase proiecții realizate în cupola Planetariului, imagini care dezvăluie tainele Universului şi ale sistemului nostru solar: stele, planete, Luna, constelaţii, constelaţii zodiacale, comete, meteori, formarea anotimpurilor, echinocţii şi solstiţii, eclipse de Soare şi de Lună;

b) organizarea a 12 reprezentații ale spectacolului, în mod GRATUIT, la Planetariul Constanța, în perioada 19 septembrie – 3 noiembrie 2018, începând cu ora 19:00, de către actorii și cu suportul tehnic al specialiștilor companiei independente de teatru Lui’s Arts.

2. Picături de istorie; Aria tematică ”Patrimoniu Cultural Material”, buget total 61.500 lei (55.000 lei finanțare AFCN, 6.500 lei contribuție proprie); parteneri: Teatrul de Stat Constanța, Primăria Municipiului Constanța, Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Proiectul ”Picaturi de istorie” își propune punerea în valoare prin mijloace artistice a sitului arheologic din Piața Ovidiu. Proiectul presupune producția unui spectacol de teatru labirint și realizarea unei reprezentații a acestui spectacol, sâmbătă, 15 septembrie 2018, începand cu ora 20:30.

Nobila Epifania, legionarul veteran Valerius Germanus, negustorul grec Asclepiades, gladiatorii Argutos și Skirtos, dar și vestitul poet latin Ovidius sunt personajele principale care se vor prezenta în fața publicului de secol XXI, pentru a-și spune poveștile de viață… și de moarte. De pe urma lor avem ca marturii peste veacuri inscripțiile lăsate pe pietrele lor funerare din necropola de secol II – III sau versurile poetului Ovidius, iar aceste cuvinte de adio sunt mesaje extraordinare, de natură să creeze împreună o frescă unitară a acestui oraș de la malul Pontului Euxin. Personajele principale ale spectacolului sunt locuitori ai Tomisului de acum doua milenii, care își spun bucuriile și împlinirile avute, dramele trăite, tristețile, remușcările, reușind astfel să recompună, prin intermediul acestui spectacol, viața vechii cetati.

3. TEA’TRUE: Cărări între emoticoane și sentimente; Aria tematică „Artele spectacolului – Teatru”, buget total 89.000 lei (80.000 lei finanțare AFCN, 9.000 lei contribuție proprie); parteneri: Teatrul de Stat Constanța, Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Proiectul “TEA’TRUE: carari intre emoticoane si sentimente” este menit sa faciliteze accesul organizat și gratuit al liceenilor constănțeni la spectacole de teatru.

Pentru atingerea scopurilor și obiectivelor și în vederea obținerii unui impact consistent la publicul tânar, în cadrul acestui proiect se vor realiza:
– producția unui spectacol de teatru pentru tineret, pe baza scenariului dramaturgului clujean Cristiana Bojte Keresztes (31 ani). Spectacolul se va numi “Emoticon skin” și se bazează pe un scenariu și o abordare care au adresabilitate directă către generația tânără. Firul dramatic reprezintă o cercetare succintă a societății de astăzi, scoțând în evidență faptul că mediul social actual predispune tinerii la atrofierea emoțională și sentimentală, aspect cauzat de faptul că aceștia petrec prea mult timp în mediul online, uitând să ”simta”, să ”trăiască” cu adevarăt.

Paralela dintre lumea reală și cea virtuală dă naștere la o radiografie a transformării psihologice a societății din ultimii 25 de ani, din punct de vedere social, politic si cultural.

– organizarea a 12 reprezentații ale spectacolului, în mod GRATUIT, la Teatrul de Stat Constanța, în perioada 1 octombrie – 6 noiembrie 2018, începând cu ora 19:00, de către actorii companiei independente de teatru Lui’s Arts și cu suportul tehnic al Teatrului de Stat Constanța. La reprezentații vor asista elevi ai liceelor din municipiul Constanța, care vor veni la teatru în mod organizat, conform programării realizate împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Constanța, partener în acest proiect;

 

Planetariul din Constanța devine, începând cu 19 septembrie, scena celui mai recent proiect teatral marca Georgiana Rusu, “Star crush”.Având la bază scenariul dramaturgului clujean Cristiana Bojte Keresztes, spactacolul va cuprinde elemente adaptate și combinate din piesele de teatru "Steaua fără nume" și “Visul unei nopți de vară”, din poezia "Luceafărul”, din filmul "Star Wars" și din jocul video "Starcraft". Finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, proiectul inedit va fi prezentat publicului constănțean în perioada 19 septembrie – 3 noiembrie, începând cu ora 19:00, de către actorii și cu suportul tehnic al specialiștilor companiei independente de teatru Lui's Arts.Accesul publicului este gratuit.#Constanta#starcrush#iloveCtGeorgiana Rusu

Publicată de Primăria Constanța pe Marţi, 11 Septembrie 2018

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions