Prima operație laparoscopică din țara noastră a avut loc în data de 3 decembrie 1991 și s-a efectuat la Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța.
Potrivit prof. univ. dr. Vasile Sârbu, pe atunci șef al Clinicii de Chirurgie II, o femeie a fost operată laparoscopic la ora 9.30.
”Dumnezeu a vrut ca după sărbătoarea noastră națională o bolnavă din Constanța să fie operată. Am operat-o împreună cu o echipă de constănțeni și cu un chirurg celebru din Franța. În după amiaza aceleiași zile, am operat o altă femeie, într-o echipă strict românească. A fost un moment culminant al medicinei românești, un moment astral, binecuvântat.”, a precizat prof. univ. dr. Vasile Sârbu.
Ulterior, astfel de operații laparoscopice au început să fie efectuate în toată țara.
Laparoscopia este o procedură chirurgicală care se realizează prin incizii foarte mici, folosind instrumente de specialitate. Acest tip de chirurgie este numită ”chirurgie minim invazivă”, din cauza inciziilor foarte mici utilizate și totodată a impactului minim asupra structurilor organismului.
În cursul zilei de azi, la Spitalul Clinic Județean de Urgență a avut loc dezvelirea unei plăci la blocul operator unde au fost făcute intervențiile în premieră.
Prof. univ. dr. Vasile Sârbu a dezvelit placa și a spus:
”Este un moment unic în care dezvelim această placă la împlinirea a 30 de ani de la prima operație laparoscopică din istoria chirurgiei românești. În acest moment, în 3 decembrie s-a resetat întreaga metodologie operatorie din țara noastră. S-a făcut prima operație în care bolnavii nu au mai fost tăiați și s-a pătruns în abdomenul lor extirpându-li-se organele bolnave. (…) Sigur, e un moment emoționant pentru noi, pentru că această placă ne spune că în chirurgia constănțeană s-a adus un mic bulgăre de aur în patrimoniul spiritual al Dobrogei.”, a precizat dr. Sârbu.
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!