Actual
(VIDEO) PROTEST în Portul Constanța. Angajații ARSVOM îi cer socoteală ministrului Transporturilor
Published
3 ani agoon
În cursul acestei dimineți, în Portul Constanța a fost declanșat un protest spontan, la care participă aproximativ 70 de angajați ai Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (ARSVOM).
Oamenii sunt nemulțumiți de decizia ministrului Transporturilor, Cătălin Drulă, de a desființa ARSVOM.
„La acea Agenţie de Salvare a Vieţii de Om pe Mare noi aveam un control pornit la cererea mea, dacă vă aduceţi aminte în martie s-a scufundat un vas ucrainean, iar vasul ARSVOM nu a putut ieşi din port că era vreme rea şi barca pe care ei au dat milioane de euro nu poate funcţiona pe vreme rea. Am trimis un corp de control acolo, control încheiat, care a ridicat o serie largă de probleme pe zona de achiziţii. Am un anunţ de făcut, această Agenţie va fi desfiinţată. Am discutat şi cu premierul României şi şi-a dat acordul”, a spus ministrul Cătălin Drulă.
Aici găsiți declarațiile ministrului:
ARSVOM Constanța va fi desființată. Ce spune ministrul transporturilor
Precizăm faptul că Sindicatul Scafandrilor ARSVOM a dezmințit toate afirmațiile ministrului Cătălin Drulă. Într-o postare pe Facebook, sindicaliștii au scris următoarele:
”Dezmintim toate afirmațiile ministrului Drulă, deoarece corpul de control pe care l-a trimis MT a primit un raport complet cu privire la intervenția în discuție și ar trebui să știe foarte bine faptul că nava SAR ARTEMIS aparținând ARSVOM CONSTANTA a fost întoarsă de către Centrul Maritim de Coordonare aparținând ANR-MT de la distanță de 40 de mile marine (74 km), iar nava care a intervenit se afla la 18 mile de cargoul în dificultate și tot a avut nevoie de 2 ore pentru a se apropia în vederea salvării echipajului.
Mai mult decât atât, ARSVOM este cuprins în Tratatul de preaderare la Comunitatea Europeană iar IGSU nu are nici un fel de acord recunoscut de IMO sau OPITO.
Concluzionăm faptul că ministrul Drulă are cea mai incompetentă poziție pe această temă datorită reacției sale ruptă de realitate.”, au precizat sindicaliștii ARSVOM.
La rândul său, unul dintre angajații ARSVOM, Marian Cosma, a postat un text detaliat. Îl puteți citi mai jos:
”Ieri dimineață câțiva colegi de servici şi cunoscuți mă sunau şi mă anunțau de apariția unei ştiri, nu una prea veselă, chiar deloc, ca efect al unui recent scandal de corupție şi percheziții ale DNA la sediul ARSVOM.
Ştirea cu pricina anunța precum că ministrul transporturilor Cătălin Drulă ar fi luat hotărârea ca ARSVOM ( Agenția Română de Salvare a Vieții Omeneşti pe Mare ) să fie desființată.
Deci şi prin urmare, ARSVOM ca instituție subordonată MT, instituție văzută ca un fel de chupacabra al bugetului de stat intră iar în colimator-ul politicienilor.
Şi cum nu era nici Lună plină, nici planetele nu erau așezate fix cum trebuie, Mercur in retrograd şi nici achizițile publice într-atât de transparente necazul se abătu’ peste cei aprox 200 de angajați şi ale lor familii.
Dar stați aşa, domnu Drulă acelaşi ministru din partidu’ ălora care se cred uşă de biserică, propovăduind româniei imaginea de imaculați precum Albă ca Zăpada declara cu doar câteva zile în urmă la un post de televiziune că după informațile sale, informații obținute şi citite din comunicate de presă ştia şi era tare înfuriat “despre cei cu barca care nu au reuşit să iasă din port că era vreme rea”…
Alo domnule ministru, serios ,chiar aşa???
Nu vă înfuriați aiurea, nefondat, mai întrebați oamenii capabili şi îndreptățiți să o facă ori recomand cu tărie să faceți personal o vizită în portul Constanța, vorba aceea că tot îl aveți pe inventar nu mai căscați gura la habarnişti şi analfabeți funcționali că duduie România de ei chiar şi la dumneavoastră în partid, tot ăla pe care l-am votat cu două măini şi încrederea că faceți treabă bună, dar se pare că nu.
Foarte trist că un ministru al transporturilor care ar trebui să cunoască absolut tot ce administrează în ograda proprie citeşte comunicate de presă aberante, iese în spațiul public şi face declarații absolut eronate şi neadevărate bazate pe comunicate de presă ale Dumnezeu ştie cui !!!
Sper că Nu ale DNA-ului că ei nu au treabă cu salvarea pe mare şi nici ale corpului de control al primului ministru format din nişte cocoane de Bucureşti experte în de toate şi tot inclusiv în domeniul aero-spațial şi naval care susțineau că “personalul navigant din ARSVOM este prea numeros”… hai nu zău aşa…
Astfel,
Doresc personal să-l lămuresc pe domnul ministru şi pe toți cei care au fost absolut dezinformați de anumite evenimente din trecutul recent.
Mai exact, precis şi concret..
În dimineața zilei de 11 Martie 2021 nava ucrainiană numită “Volgo Balt 179” se scufunda la circa 72-73 mile marine în largul mării negre în timp ce proceda către portul Constanța venind dinspre portul rusesc Rostov-pe-Don încărcată cu cărbune şi având la bord 13 membrii de echipaj.
Tot în aceiaşi dimineață eu eram de servici pe “barca” Artemis şi la 6:40 mă sună cei de la dispecerat…
…”Mariane plecați de la cheu, o navă cu 13 membri de echipaj s-a scufundat, te sun în câteva minute şi-ți dau coordonatele sinistrului”.
Zis şi făcut în fix trei minute, start engines, mola şi toată viteza înainte, pe la 6:43 eram deja pe drum cu vreo 24.5 noduri.
Se făcu’ ceaslovu’ 6:56 şi eram deja la travers de cardinala de Sud a portului Constanța, însă valurile foarte mari nu mai permiteau navigarea navei cu aceiaşi viteză de croazieră, astfel încât dat fiind că eram amestecați precum bilile de la 6 din 49 înainte de extragere am redus viteza pe la 7 – 8 noduri, alteori când era posibil între valuri creşteam viteza la 12 -13 noduri dar pentru scurt timp, că atât poate nava pe val de 4 – 4.5 metri înălțime şi vânt de 50-55 km/h.
Da şi e exact aceiaşi navă de care ministru Drulă e furios că a a cheluit statul român milioane de euro…
Între timp mă sună dispecerul de serviciu Arsvom…
…Mariane îți dau coordonatele exacte ale navei scufundate Latitudine : 44°20’N / Longitudine : 030° 29′ E
Introduc repede în ECDIS şi verific corectitudinea datelor, nava Volgo Balt 179 se scufundase la vreo 72 -73 mile în larg.
Procedăm în continuare către zona sinistrului pe nişte valuri de-ți amesteca toate gândurile nu numai stomacul gândindu-mă că toți acei amărâți trăiau aceleaşi clipe de coşmar ca ale lu taică-miu înainte de ultima gură de oxigen.
La fix ora 10: 00 aflându-mă la circa 35 -36 mile de coastă (aprox 67 km) sunt informat de către MRCC că trebuie să mă întorc deoarece o parte din supraviețuitori naufragiului au fost salvați de nava GSP Falcon care era la 17 mile distanță de sinistrați iar planul de a transfera supraviețuitorii de la GSP Falcon la SAR Artemis fusese cancelat după evaluarea data asupra vremii de către comandantul navei GSP Falcon.
Imaginați-vă ce vreme de toți dracii împielițați şi turbați era încât unui mastodont precum GSP Falcon i-au trebuit două ore să ajungă la sinistru în condițile în care erau la doar 17-18 mile marine depărtare, iar noi cu “barca scumpă de milioane de euro care nu a ieşit din port că era vreme rea” ajunsesem la 35 -36 mile marine adică exact la jumătatea drumului dintre țărm şi naufragiu.
Dileme nerezolvate încă sunt şi am să le spun când vremea va venii, dar până atunci am şi eu alte nelămuriri.
Poate cineva a mă lămurii la următoarea întrebare!??
Astfel, pun şi eu o întrebare simplă, dacă un manager sau director al unui serviciu de ambulanță este cercetat ori găsit vinovat de anumite fapte nu tocmai în limita legii, atunci se desfințează întreg serviciu de ambulanță, şoferii sunt trimişi la plimbare prin parc iar paramedicii prin alte părți? sau dacă un manager de spital (vezi cazul lui Dănuț Căpățână nimeni altul decât omul lui Nicușor Constantinescu) este găsit vinovat de fapte de corupție, deficiență majoră în management, dare ori luare de mită sau oricare alte fapte cu caracter penal dovedite în urma unor anchete şi cercetări atunci acel spital se desfințează, nu se mai tratează nici bolnavii ori persoanele a căror stare de sănătate necesită asistență medicală spitalicească??
Desfințăm spitalul, trimitem medicii în țările calde şi pe pacienți de unde au venit?? Sau cum??
Multă lume nu ştie dar la ARSVOM au fost şi sunt cele mai mici salarii din întreg portul Constanța, mulți oameni care au venit să-şi depună dosarul de angajare au renunțat aproape subit la aflarea remunerației pe lună şi nu glumesc sau fac afirmații strâmbe ci purul adevăr, multe lipsuri, deficit masiv de personal, şi cu toate acestea oamenii şi-au făcut datoria de fie ce dată şi nu cred că vreun coleg sau chiar subsemnatul a refuzat să iasă la vreo intervenție vreodată pe motiv că bate valu’ şi vântu’!
Şi dacă nu m-ar crede nimeni, atunci să vină să se pună’n piela tuturor acelora care ies la intervenții când toți ceilalți se adăpostesc în port de marea care nu iartă şi nu a iertat vreodată pe nimeni, nici măcar pe taică-miu prin 83′.
Vă mărturisesc că indiferent de soarta acestei instituții în viitorul apropiat sau îndepărtat, oamenii puțini cum sunt şi-au făcut datoria pe nave bune sau rele, noi sau vechi, mici sau mari şi-au pus la bătaie sănătatea şi destinele pe salarii de tot rahatul cu care sigur dumneavoastră domnule ministru nici în cele mai negre coşmaruri nu vi le-aţi fi imaginat vreodată şi nu a-ţi supraviețui aşa la mal fiind nici o săptămână!
Domnule ministru al transporturilor aşadar informați-vă personal de găinile din ograda proprie înainte de a face declarații false în public sau citind comunicate de presă copy – paste generalizat!
Aveți în postare filmări, fotografii şi document mărturie că nu era “barca în port”, nu e glumă e chiar foarte serios şi dacă nici aşa nu crede-ți vă pun suficient material din activitatea ARSVOM cât să vă țină ocupat întreaga vară!
Zău aşa!!
Atât!”, a scris Marian Cosma.
Iată declarația sa video de la protestul de azi:
Comentarii pe Facebook
Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!