Conecteaza-te cu noi

Actual

(VIDEO) Sunt fructele de mare de post sau nu? Vezi ce spune dr. Adrian Bîlbă

Published

on

Sunt fructele de mare de post sau nu? Este o întrebare care a fost intens dezbătută în ultima perioadă. Dincolo de latura spirituală, subiectul dacă sunt sau nu de post fructele de mare a fost abordat și de directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii, dr. Adrian Bîlbă. Doctor în medicină veterinară, Bîlbă a spus că nevertebratele marine, așa-numitele seafood, au fost numite pentru prima dată de germani fructe de mare și din acest motiv le numim și noi așa. Astfel, apare o confuzie că ar fi fructe.

„Noi la Complex facem educație biologică. Da, este vorba de animale. Sunt membri ai regnului animal și mă refer la artropode, respectiv tot ceea ce au picioare – sunt foarte multe care au picioare, respectiv: crab, creveți, homari – apoi sunt cefalopodele, calmar sau caracatiță, apoi sunt bivalvele (scoicile) și mai departe gasteropodele (melcii), care se găsesc și la noi. Aceste animale sunt numite generic fructe de mare. Este o confuzie lingvistică. Dacă sunt sau nu ok vizavi de post, aici religia poate să spună. Eu zic faptul că sunt animale și mai spun ceva: au sânge. E adevărat că nu au sânge cu pigment ce folosește fierul ca nucleu al proteinei respiratorii, circulatorii, respectiv nu au nucleu cu fier al hemoglobinei, ci au o hemocianină, un nucleu cu cupru, folosesc cuprul ca metal de transport de oxigen. În consecință, au sânge de altă culoare, de regulă albastru. În general, culoarea sângelui depinde de nivelul de oxigenare. Sunt situații în care sângele este perfect transparent, se colorează în albastru la multe nevertebrate sau în roșu la alte nevertebrate, fără a avea aceeași structură cu hemoglobina noastră“, a declarat Bîlbă.

Managerul CMSN a răspuns și la întrebarea dacă se pot consuma fructe de mare atunci există dezlegare la pește.

„Peștii sunt vertebrate, mai aproape filogenetic de noi, nevertebratele mai departe, tot animale, și după opinia mea dezlegarea la pește ar trebui să permită și consumul de nevertebrate marine, care aduc foarte multe minerale, aduc acizi grași esențiali, chiar dacă există și un risc de toxicitate, fiindcă sunt ușor alterabile pe de o parte și pe de altă parte sunt filtratori și în consecință dacă apele au fost toxice și ele acumulează aceste metale grele.“, a spus Bîlbă.

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions