Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța a organizat în week-endul trecut mai multe manifestări dedicate Săptămânii Mondiale a Spațiului Cosmic. Oficial, manifestarea are loc în perioada 4 – 10 octombrie, în baza unei rezoluții adoptate de Adunarea Generală ONU pe 5 decembrie 1999. Rezoluția formalizează o tradiție mai veche. Astfel, la Constanța au loc simpozioane dedicate cuceririi spațiului cosmic încă din anul 1969.
Ediția de anul acesta a debutat cu o conferință susținută de Adrian Bîlbă – directorul CMSN, Mihai Enescu – fost muzeograf la secția Planetariu, pensionat în anul 2006, Constantina Dimandi, actuala șefă a secției, și omul de știință Marian Bănică împreună cu invitații săi de la ROSA – Agenția Spațială Română și Societatea Științifică Cygnus din Suceava. La manifestarea științifică au participat elevi de la Colegiul Național Mircea cel Bătrân și Liceul Ovidius, cadre didactice (printre care și Cristina Anghel, director al Liceului Ovidius și, totodată, profesor de fizică), specialiști și pasionați ai domeniului astronomiei. Dr. Adrian Bîlbă le-a vorbit elevilor despre știință și responsabilitate față de mediul înconjurător. El i-a îndemnat să se organizeze într-o asociație pentru a avea acces nelimitat la Observatorul Astronomic de la CMSN. Simbolic, Adrian Bîlbă le-a și predat cheile pentru a face observații și a-și dezvolta o pasiune care, pe viitor, i-ar călăuzi spre a deveni oameni de știință. Mihai Enescu a relatat asistenței cum s-a organizat prima sesiune științifică de la CMSN dedicată cuceririi spațiului cosmic, în octombrie 1969. De asemenea, a prezentat fotografii și pliante folosite în acei ani în cadrul simpozioanelor. În mod simbolic, putem spune că Mihai Enescu, Adrian Bîlbă și elevii din fața lor aduceau în scenă trecutul, prezentul și viitorul Planetariului și Observatorului Astronomic de la Constanța. Iată 3 generații care continuă cu pasiune să spună că ”Spațiul cosmic unește lumea”. În clipul atașat puteți vedea câteva momente importante ale conferinței.
Duminică, 7 octombrie 2018, la Planetariu au avut loc ateliere de creație, jocuri interactive, experimente științifice și un concurs de astronomie, manifestări dedicate în întregime copiilor.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta