Vineri, pe data de 29 iunie, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Apostoli Petru și Pavel. Cu acest prilej, în ziua hramului Catedralei arhiepiscopale „Sf. Ap. Petru și Pavel” din Constanța, Înaltpreasfințitul Teodosie îl va avea oaspete pe IPS Alexei, Arhiepiscop de Balta și Ananiev. Cei doi ierarhi, împreună cu preoți și diaconi, vor oficia slujba de Sfințire Mică a Apei (Aghiasma Mică), începând cu ora 6.00, urmată, de la ora 6.30, de Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 8.00 vor săvârși Sfânta Liturghie în altarul de vară. Credincioșii vor putea cinsti și moaștele Sf. Mucenițe Sofia cu fiicele ei, Elpis, Agapis și Pistis, aduse din Mitropolia Tesalonicului, Grecia, cu binecuvântarea IPS Antim, Mitropolit al Tesalonicului, de o delegație condusă de către arhimandrit Antonios Pakalidis.
Istoricul Catedralei arhiepiscopale
Zidită între anii 1883-1885, Catedrala arhiepiscopală „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” a suferit deteriorări în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, fiind restaurată între anii 1946-1950, în timpul Episcopului Constanței Chesarie Păunescu și al Patriarhului Iustinian Marina. A fost repictată în stil neobizantin cu decorațiuni și motive naționale românești de către pictorul prof. Gheorghe Popescu și de Niculina Dona, din Vrancea. Mobilierul a fost executat după desenele arhitectului Ioan Mincu, la Paris, de către casa André Doré.
Catedrala adăpostește moaște ale Sfântului Mare Mucenic Pantelimon, aduse din Orientul Apropiat de către preotul Dimitrie Popescu în anul 1931, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului (pictată la mănăstirea Durău, în timpul Episcopului Constanței, Gherontie Nicolau, după icoana făcătoare de minuni Prodromița, aflată la schitul românesc din Sfântul Munte).
Catedrala arhiepiscopală are statut și regim de mănăstire, din anul 2002.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta