Guvernul a stabilit data alegerilor parlamentare, respectiv 11 decembrie 2016. Guvernul a invocat motive de constituționalitate, susținând că mandatul actualului Parlament expiră la mijlocul lunii decembrie și nu puteau organiza mai devreme alegerile, având în vedere că tot procesul electoral durează 90 de zile. Declarațiile făcute de liderii politici lasă să se întrevadă dedesubturile. Data propusă de premierul Dacian Cioloș coincide cu cea propusă de PNL, 11 decembrie. PSD ar fi vrut ca data alegerilor parlamentare să fie 27 noiembrie. Liviu Dragnea a declarat că 11 decembrie ar fi mult prea târziu, pentru că ar putea să ningă și românii nu ar mai ieși la vot, iar preşedintele Camerei Deputaţilor, social-democratul Florin Iordache, a insistat că viitorul cabinet va fi format târziu, abia la începutul anului 2017. Dar este oficial!
Scade numărul parlamentarilor
Numărul parlamentarilor va fi de 466, în scădere faţă de actualul număr de 588 câţi au fost aleşi în 2012. În noul legislativ vor fi 308 deputaţi, cărora li se adaugă cei 18 deputaţi ai minorităţilor, şi 134 de senatori. Românii din diaspora vor fi reprezentaţi de 4 deputaţi şi 2 senatori. Norma de reprezentare este un deputat la 73.000 locuitori şi un senator la 168.000 locuitori, iar pragul electoral de intrare în Parlament pentru un partid este de 5 procente.
Românii din străinătate vor mai mult
În urmă cu câteva zile, însă, Daniel Tecu, președintele FADERE, a precizat că este inadmisibil ca pentru cetățenii din țară norma de reprezentare să fie de 1 deputat la 70.000 de persoane, în timp ce pentru diaspora să fie de 1 deputat la 1.400.000 de persoane. Răspunsul reprezentanților Guvernului României a fost, că dacă se va mării numărul parlamentărilor pentru diaspora s-ar modifică „intenția legiuitorului”. De aceea, dacă Guvernul României nu va rezolva problema discriminării românilor din diaspora, FADERE declară public că va ataca în instanță Ordonanța de Guvern pentru modificarea legii electorale. “Așteptam de la acest Guvern tehnocrat să fie în slujba cetățenilor, dar el se comportă ca un servitor al acelor partide politice care continuă să se teamă de votul românilor din diaspora”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta