Camera Deputaţilor şi Senatul au programată, luni, şedinţa comună în care ar urma să fie acordat votul de încredere Guvernului Orban II. Majoritatea partidelor, însă, au anunţat fie că nu vor participa la şedinţă, fie că nu vor vota. În aceste condiţii, cel mai probabil, nu va exista cvorum. În plus, este aşteptată decizia Curţii Constituţionale, care se întruneşte în cursul dimineţii pentru a se pronunţa cu privire la sesizarea vizând existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Preşedinte şi Parlament, ca urmare a nominalizării lui Ludovic Orban ca premier pentru a doua oară, deşi a fost demis prin moţiune de cenzură.
Şedinţa comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului este programată la ora 16.00, însă în eventualitatea în care Curtea Constituţională admite sesizarea PSD, şedinţa ar rămâne fără obiect.
Înainte, de la ora 13.00, au loc şedinţele Birourilor permanente, atât la Cameră, cât şi la Senat.
Ordinea de zi a şedinţei este următoarea:
• Prezentarea Programului şi a Listei Guvernului de către Ludovic Orban, candidatul desemnat pentru funcţia de prim-ministru;
• Dezbateri asupra Programului şi Listei Guvernului;
• Votul asupra cererii de acordare a încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului.
Majoritatea partidelor, însă, au anunţat fie că nu vor participa deloc la şedinţă, fie că nu vor vota.
De altfel, nici măcar parlamentarii PNL nu vor vota Guvernul Orban II, scopul declarat al liberalilor fiind ca acest Executiv să nu treacă de votul parlamentarilor, pentru a se putea ajunge la a doua propunere de Guvern care să aibă aceeaşi soartă. După respingerea a două propuneri de guvern de către Parlament, preşedintele Klaus Iohannis poate dizova Parlamentul şi se organizează alegeri anticipate.
NOTĂ! Cabinetul Orban II are aceeaşi componenţă ca şi Executivul demis prin moţiune de cenzură. Majoritatea miniştrilor au fost avizaţi negativ de către comisiile reunite ale Parlamentului.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta