Conecteaza-te cu noi
palaz

Actual

Vreme MULT mai caldă decât în anii precedenți. Vezi buletinul agrometeorologic

Published

on

În cursul zilei de azi, pe pagina oficială a Administrației Naționale de Meteorologie a fost postat buletinul agrometeorologic valabil în intervalul  20-26 decembrie a.c.

Potrivit acestuia, sub aspect termic, intervalul se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării.  Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 0…14°C, valori mai ridicate cu 1…11°C în raport cu mediile multianuale, pe întreg teritoriul agricol al țării.

Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 4…17°C, în toate zonele. Temperatura minimă a aerului se va situa între -4…11°C în majoritatea regiunilor, local producându-se brumă şi îngheţ superficial la sol.

Se prognozează precipitaţii sub formă de ploi locale în aproape toată ţara, dar şi mixte în zonele centrale şi nordice, acestea fiind însoţite de intensificări temporare ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate.

Advertisement
usr

În zonele joase și de luncă vor fi condiţii de producere a ceții, asociată cu burniţă. Conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se va menține în limite scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică și extremă), în majoritatea zonelor de cultură.

Pe suprafețe agricole din estul, sudul, izolat sud-estul și vestul teritoriului, aprovizionarea cu apă a solului va prezenta valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime.

Starea de vegetație a culturilor agricole

În condiţiile agrometeorologice menţionate, temperaturile din aer şi sol vor fi favorabile parcurgerii ritmurilor vegetative ale plantelor în majoritatea regiunilor agricole, cu excepţia depresiunilor centrale şi nordice, unde procesele de creştere şi dezvoltare ale plantelor vor fi încetinite şi chiar stagnate temporar. Uniformitatea şi vigurozitatea culturilor de toamnă va fi în general medie şi slabă, îndeosebi în semănăturile întârziate fenologic, precum şi pe terenurile unde se vor menţine deficite de umiditate în sol.
Fenologic, orzul şi grâul de toamnă semănate în epoca optimă se vor afla în fazele de înfrunzire şi înfrăţire (30-100%), iar la culturile tardive vor predomina răsărirea (80-100%) precum şi apariţia frunzei a treia (40-100%).

Rapiţa semănată pe unele suprafeţe din sudul, sud-estul, vestul şi centrul ţării va parcurge faza de înfrunzire (7-15 frunze), starea de vegetaţie a culturilor fiind pe ansamblu bună şi medie. La speciile pomi-viticole se va menţine stadiul de repaus biologic în majoritatea plantaţiilor.

Advertisement
usr

În condiţiile meteorologice menţionate, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu normal, exceptând zilele cu precipitaţii.

Foto: Finantari agricole.ro

Comentarii pe Facebook

Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta

Am devenit jurnalist în urmă cu foarte mulţi ani, pe la începutul lui 1992. Era dificil, pentru că lumea era avidă de informaţii, iar adunarea acestora presupunea foarte multă muncă. Redacţia ziarului Telegraf a constituit lansarea mea în presă, iar viaţa mea personală a devenit extrem de simplă: lucram de dimineaţa până în cursul nopţii. După vreo 6 ani, timp în care am început să fac şi televiziune, la TV Neptun, am decis să plec la subredacţia de Constanţa a ziarului Naţional. Acela a fost momentul în care am lucrat în paralel în presa scrisă şi în cea audio, la mai multe posturi de radio, începând cu Europa FM şi terminând cu Mix FM. A venit apoi perioada în care mi-am dorit mai mult şi am continuat să fac şi televiziune, la Antena 1, iar apoi la B1TV. Însă presa scrisă a rămas, mereu, marea mea pasiune. Am ajuns redactor şef adjunct la Observator de Constanţa, unde am rămas mai bine de 10 ani. Apoi am stabilit că ajunge cu genul acesta de muncă în care îţi neglizeji familia, că este cazul să fac altceva. Şi am devenit PR! După 5 ani, mi-am reamintit că doar presa mă satisface din toate punctele de vedere! Motiv pentru care ... iată-mă!

Advertisement





Despre Noi

Știri și investigații din județul Constanța.
Aici găsiți subiectele care contează.

Asociația Puterea Civică

Forma legală: ONG/Asociație
Cod de Identificare Fiscală: 24860568

Adresa: Constanța, Bd. IC Brătianu nr. 48, Bl. G29 (Complex Intim), Et. 1, Biroul 7.

Telefon: 0241.625.564

E-mail: ordinea.ro@gmail.com




Copyright © 2018 Ordinea.RO - Theme by MVP Themes, powered by WordPress. Administrat, Implementat, Optimizat de Takmate Solutions