Ziua etniei tătare se sărbătorește în mod oficial în România, în fiecare an, pe data de 13 decembrie. Sărbătoarea a fost oficializată prin lege, în anul 2006, la inițiativa fostului deputat Aledin Amet, care este în momentul de față secretar de stat în Departamentul Minorităților Naționale. Totodată, acesta este și cetățean de onoare al comunei Castelu. Anul acesta, inițiatorul legii, împreună cu șeful cultului musulman din România, Iusuf Murat, și alți reprezentanți de seamă ai Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani, au decis să marcheze ziua etniei lor chiar la Castelu. La eveniment au participat și invitați din Dobrici, Bulgaria, cetățeni și consilieri locali din Castelu.
”Astăzi am sărbătorit la Castelu “Ziua Etniei Tătare” alături de Inițiatorul Proiectului de Lege privind “Ziua Etniei Tătare” Amet Aledin, secretar de stat în Departamentul minorităților și Cetățean de Onoare al Comunei Castelu împreună cu Muftiul Cultului Musulman din România Iusuf Murat, o delegație din Dobrici, Bulgaria, consilieri locali, cetățeni din Castelu si alți invitați.
Felicitări tuturor celor implicați în organizarea acestui eveniment!
Ziua Etniei Tătare din România este sărbătorită, anual, la 13 decembrie și a fost decisă prin lege a Parlamentului Romaniei in 2006. Data a fost aleasă datorită faptului că, pe 13 Decembrie 1917, Parlamentul Tătarilor crimeeni a proclamat Republica Tătarilor Crimeeni si a aprobat constituția statului.
Cu această ocazie se organizează manifestări festive mai ales in Dobrogea, unde trăiesc cei mai mulți tătari in Romania, încă de acum 800 de ani!
Tătarii sunt o minoritate istorică , păstrători de tradiții și obiceiuri strămoșești, iar acest lucru i-a ajutat, timp de sute de ani, să-și păstreze identitatea etnică.” – a comunicat viceprimarul comunei Castelu, Antoneta Prodan.
Comentarii pe Facebook
Autentifica-te pe Facebook pentru a comenta