Astăzi, 26 februarie 2020, s-a desfășurat, la Budapesta, Ziua Portului Constanța, eveniment ajuns la cea de-a XIII-a ediție, devenit de referință în domeniul transporturilor și logisticii.
Evenimentul organizat de CN APM SA la Aquaworld Resort Budapesta, are ca obiectiv menținerea Portului Constanța în atenția transportatorilor din Ungaria, o țară cu o economie în creștere și o piață dinamică și consolidarea relațiilor deja construite cu partenerii din Ungaria și identificarea de noi parteneriate.
Alături de CN Administrația Porturilor Maritime SA, au participat companii de referință de pe platforma portuară – Comvex, Romcargo Maritim, Socep, Silk Route Shipping, TTS, Umex.
Cei peste 130 de invitați din Ungaria – reprezentanți ai porturilor de pe Dunăre, ai terminalelor de containere, companiilor din domeniul transporturilor și logisticii, traderi de cereale au căutat împreună noi posibilități de dezvoltare a afacerilor, soluții la problemele cu care se confruntă, noi parteneri și căi de colaborare eficientă. Directorul general al CN APM SA, Costel Stanca a declarat în deschiderea evenimentului că „România și Ungaria, țări riverane Dunării, au o misiune specială, aceea de a sprijini prin eforturi comune strategia UE pentru regiunea Dunării, obiectivul comun fiind cel de a crește navigabilitatea fluviului ce leagă țările europene dincolo de orice graniță, fie că este politică, economică sau socială, în beneficiul tuturor părților.
Scopul nostru este acela de a construi parteneriate solide cu parteneri din Ungaria și alte țări riverane, și încă o dată, Ziua Portului Constanța la Budapesta este evenimentul perfect pentru a oferi participanților cadrul optim de a-și consolida afacerile cu Portul Constanța, cel mai important hub din Marea Neagră și port de tranzit pentru Europa Centrală și de Est“.
Traficul total de mărfuri dintre Portul Constanța și Ungaria, a fost în 2019, de 2,5 milioane tone, în topul celor mai importante mărfuri fiind combustibilii minerali solizi, cerealele și îngrășămintele chimice și naturale.
Alături de CN APM, în panelul de discuții, au luat parte la dezbateri reprezentanți ai companiilor românești care fac eforturi de a îmbunătăți legăturile dintre Portul Constanța și partenerii ungari.
S-au abordat teme referitoare la perspectivele traficului intermodal pe relația Orientul Apropiat – Portul Constanța – Ungaria, importanța Portului Constanța pe Drumul Mătăsii – Ungaria și modalitățile de îmbunătățire a transportului feroviar pe ruta Constanța – Ungaria.